Visie is hot. Na vele jaren van efficiencyverbetering, kostenreductie en sanering, richten organisaties zich nu op dieperliggende vragen als: waarom bestaan wij eigenlijk? Waar staan we voor? Waar willen we heen? Wat zijn onze unieke kwaliteiten? Om deze vragen te kunnen beantwoorden is een visie nodig. Een visie bindt mensen en geeft richting. Het is een bron van energie en draagt bij aan een verhoogde effectiviteit. Het is het kloppend hart van een organisatie. Maar wat houdt visie nu precies in? Hoe ontwikkel je een visie? En vooral: hoe breng je een visie binnen een organisatie tot leven?
Voor meer informatie over het boek en praktische tips: www.kusdevisiewakker.nl.
Zorgen doe je meestal niet alleen. Je doet het samen met anderen, omdat het praktisch niet mogelijk is er op je eentje voor in te staan, soms ook omdat de draaglast te groot is voor één persoon. Hoe complexer en meer uiteenlopend de vraag van de doelgroep is, hoe afhankelijker je van elkaar wordt en hoe beter je met elkaar moet kunnen samenwerken. Je moet met andere woorden een team vormen. Ook in hun organisatie voelden de auteurs de noodzaak om het ontwikkelen van teams op een methodische en systematische manier aan te pakken. Het resultaat van dit zoekproces heeft zich gekristalliseerd in het uittekenen van een teamontwikkelingsmodel (TOM). Hierin worden de diverse modellen uit de managementliteratuur vertaald naar een in de praktijk uitgetest en dus bruikbaar model. Het hier uitgewerkte teamontwikkelingsmodel laat toe de competenties van het team, van de leidinggevenden en van de medewerkers te meten en ook na te gaan wat de interactie is tussen deze drie geledingen.
Schitterende resultaten met gelukkige medewerkers
Elk bedrijf is op zoek naar talent. Bijna elke organisatie heeft vandaag wel een HR-discipline 'talentmanagement' of 'potentieel- en talentontwikkeling'. Toch verschilt de betekenis die aan 'talent' wordt gegeven erg van organisatie tot organisatie. Mijn baas kiest voor mijn talent reikt de handvatten aan om meteen met talent in je organisatie aan de slag te gaan. Daarbij putten de auteurs uit de inzichten die jarenlang veldwerk bij uiteenlopende organisaties in de profit- en non-profitsector heeft opgeleverd. Bovendien introduceert dit boek het concept van circulair outputmanagement. Dit is een nieuw en eenvoudig perspectief op het maken van afspraken over resultaten bij medewerkers, dat tegelijkertijd alle ruimte geeft voor talentontwikkeling Mijn baas kiest voor mijn talent is hét opstapje naar schitterende resultaten met gelukkige medewerkers!
Organisatiestructuren gaat over de verschillende manieren waarop organisaties gestructureerd kunnen worden, afhankelijk van het type organisatie. Het boek begint met een uitleg wat een organisatie is en welke aspecten van belang zijn voor het organisatieontwerp. Op basis van ontwerpparameters introduceert Mintzberg vervolgens vijf prototypes, die hij organisatielaag voor organisatielaag bespreekt. Per type geeft hij vervolgens ook variaties op de basisstructuur aan, en wijst hij op de mogelijke valkuilen. Zo reikt Mintzberg studenten en managers praktische ontwerpen aan die zij direct kunnen toepassen.
Lean heeft zijn intrede in menige zorginstelling gedaan. Lean is een managementfilosofie om iedere dag en met iedereen in de organisatie doelgericht te verbeteren om tot reductie van verspilling in processen te komen. Dit boek gaat over lean in de zorg. In het bijzonder gaat het over de eisen die aan 'de lijn' worden gesteld om de toepassing van lean tot een succes te maken. Kjeld Aij en Bas Lohman ervaren dagelijks de resultaten maar ook de weerstanden en knelpunten die het invoeren van lean oplevert. De rol van de leidinggevende is hierbij essentieel. Maar wat maakt een echte lean leider en wat zijn de verschillen met 'traditioneel management'? Daarover gaat dit boek. Het is een zoektocht naar de eigenschappen van een lean leider en het gedrag dat hij tentoon spreidt.
Het is inmiddels geaccepteerde wijsheid dat managers hun medewerkers moeten begeleiden, in plaats van controleren en sturen. Managers als mentors beschrijft in klare taal waarom, en vooral hoe dat gedaan kan worden.
Elke leider is in feite een mentor, een persoonlijke trainer die zijn medewerker helpt het beste uit zichzelf te halen. Die kracht, die creativiteit moet aangeboord worden om het bedrijf optimaal te laten functioneren, om te kunnen inspelen op de snel veranderende zakenwereld.
Managers als mentors behandelt coaching op een praktische, onmiddellijk toepasbare wijze. Van het opbouwen van een vertrouwensrelatie, via het stellen van de juiste vragen, tot het leren hoe medewerkers zichzélf verder kunnen ontwikkelen: het gehele proces, alle ups en downs, komen in dit unieke boek aan bod.
Mission statements kunnen veel meer zijn dan een poster aan de muur. Het vergt echter kennis van zaken om een goed mission statement te ontwikkelen en te kneden tot een waardevol managementinstrument. Dit praktijkboek vormt de katalysator die zowel private als social profit organisaties moet toelaten om de toegevoegde waarde van hun mission statement in twaalf doelgerichte stappen te maximaliseren.
Elk van deze stappen bespreekt een essentieel onderdeel van het mission statementformulerings-, implementatie- en communicatieproces en vertaalt deze in praktijkgerichte werkbladen. Sleutelwoorden hierbij zijn: academisch onderbouwd, hoge praktijkgerichtheid, flexibiliteit en diepgaande strategische analyse.
Personeelsselectie is een geliefd onderwerp in zowel wetenschappelijke kringen als in de praktijk van HR-professionals. Ook aan de spreek woordelijke borreltafel komt het gespreksonderwerp vaak aan bod. Het is immers een onderwerp waar iedereen toch wel enige kijk op heeft. Regelmatig hebben publicaties op dit gebied het licht gezien. Nu dan alweer een? Ja, want er is de laatste jaren veel veranderd en vooral... Er is veel te vertellen. Personeelsselectie heeft zich tot een echt vak ontwikkeld, dat veel meer omvat dan het simpelweg matchen van een persoon en een functie. Denk alleen al aan alle veranderingen binnen functies, organisaties, de behoeftes van werknemers en de maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Wat kan er allemaal gedaan worden met IT-toepassingen? Wat is het antwoord van de vakmensen op de internationalisatie en het multi-etnische karakter van de samenleving? Verder hebben ook kandidaten hun eigen wensen.
Dit boek hoopt niet alleen de professional verder te helpen bij het uitoefenen van zijn vak. Het wil tevens nieuwe inzichten verschaffen door het onderwerp in een breder perspectief te plaatsen door verbindingen met contextontwikkelingen te leggen. Zo wil het boek bijdragen aan de professionalisering van personeelsselectie en assessment én dus van het plezier waarmee het vak wordt beoefend.